Blog

Hvordan ser succes ud hos jer?

I går var jeg til den danske præsentation af Håndbog i Strategilægning (dpf2017) af Stephen Cummigs og Duncan Angwin. Stephen lavede det lækreste oplæg med en ny måde at bruge SWOT, jeg længe har set med ekstra insights, der pegede ud over håndbogen.

 

Jeg var selvfølgelig især begejstret for at Stephen tog udgangpunkt i visionen. Han italtsatte visionen som ofte glemt og men afgørende, hvis strategi skal give mening og kunne skabe fælle momentum i organisationen.

 

Savner du ny inspiration til dit strategi arbejde, lidt julelæsning eller en ekstra julegave, så kan jeg anbefale den dansk version af Stephen Cummins og Duncan Angwin super gode og let læste bog.

Hvordan ser det ud, når I har succes?

Hvilke strategier har I lagt for at komme derhen?

 

Hvordan fastholder lederen at eje kulturen og det gode samarbejde – når der er travlt?

ange ledere har udfordringer med at fastholde den gode tone og det gode samarbejde når der er travlt. Tonen bliver spids. Man taler mindre pænt om hinanden. Frokosten bliver spist over PC-en. I det hele taget bliver man mere solo præsterende øer, fremfor et fagligt samskabende fællesskab.

Det er svært for ledren af fastholde den gode kultur – for alle arbejder jo meget selvstændigt.

Dette tema har vi taget fat i – og et af tiltagene er Kollegakaffe.

 

 

Brug utrygge organisationsforandringer til styrkelse af dig selv og din position

Mange ledere oplever i disse år at der nye direktører, omorganiseringer og sammenlægninger.

For lederne er det meget ubehagelige – tiltider uelegant – processer – som de ikke kan tale med nogen om – hverken i egen organisation eller med deres kollegaer (som pludselig bliver deres konkurrenter på jobbet.) Der er også en anden mulighed du kan vælge…

Det handler ikke så meget om at håndtere eller rumme al det personlige ubehag, du oplever i organisationsforandringsprocessen, hvor kollegaer omkring dig bliver fyret og du selv måske ingen gang er sikker på din fremtid.

Step up! Træd over dit ubehag

Det handler derimod om at træde ud over dig selv og gå i dit mest altruistisk og fanden i voldske hjørne af dit sind. Her fra skal spørge dig selv: Hvad er det særligt jeg vil skabe, hvis det er mig der bliver? Hvorfor er det særligt en god ide at jeg bliver som leder i organisationen? Hvorfor er det særligt ansvarligt over for medarbejdere og nye ledere over mig at jeg bliver? Hvad er mine organisatoriske visioner? Hvilket fællesskab og samarbejder ser jeg muligt? Hvad er min vision for mit følgeskab? Hvad er min vision for min ledelse? Hvordan vil jeg hjælpe mine ledere/direktører over mig til at lykkes? (Selvom jeg måske har voodoo-fantasier om ham/hende lige nu).

Min erfaring fra flere 1:1 sparringer med ledere i denne situation, er at din tydelighed kan gøre hele forskellen og i mange tilfælde styrke din postion efter det hele er faldet på plads igen, kun fordi du var modig og greb situationen utraditionelt an!

Hvad gør du?

Hvis du vil dele din historie…

Du er velkommen til at maile mig på sk@sensio.dk eller skrive i beskeder her på LinkedIn hvis du vil dele dine oplevelser med mig eller hvis du vil gribe muligheden for 1:1.

 

Ledelse uden snor – Jørgen Ravnsbæk Erhvervschef KEA

httpv://www.youtube.com/watch?v=ocTr_LVV0Ok

Om at flyve i flok

I forrige uge var jeg i Odsherred Kommune og afholde en workshop for deres nye HR-center. Temaet var – som sædvanligt – selvledelse og det at tage alle delrollerne i selvledelse til sig.For hvad vil det sige at lede sig selv i en travl hverdag? Og hvordan tager man ejerskab af alle fem delroller selvledende medarbejdere har og husker fællesskabet og lederen – i samme moment?

Typisk for langt de fleste arbejdspladser med selvledelse – som ikke er italesat – har medarbejderne godt fat i deres egen faglige rolle, men glemmer i deres ivrighed for at levere mest muligt også at tænke i organisatorisk perspektiv, når de prioriterer.

I Odsherred arbejde vi med ønsker og drømme og hvad det reelt vil sige at flyve i flok.

 

Gratis Mini Introduktion til Ledelse af Selvledende Medarbejdere

Jeg har lavet en kort enkel introduktion til ledelse af selvledende medarbejdere, blot som en service til dig, der leder fagprofessionelle.
Her kan du få den Gratis Mini introduktion til Ledelse af Selvledende Medarbejdere i 4 korte dele  i din mail boks.

De fire korte videointroduktioner handler om:

  1. Hvad er selvledelse?
  2. Din rolle er vigtig som leder. Dine selvledende medarbejdere har brug for dig.
  3. Hvordan skaber du et fælles billede af hvor I skal hen? Og lidt ekstra om mange forandringer… (et lille forslag)
  4. Om medarbejderens forandrede virkelighed.

 

Er der andre spørgsmål du ønsker svar på?

 

 

 

Samarbejde og professionalisering af det at være kollega og ansat

Samarbejde er utrolig vigtigt hvis vi skal præstere godt og trives. Samarbejde er også vigtigt for videndeling og innovation. Vi deler faktisk helst viden med dem vi kan lide. Denne video handler om professionalisering af det at være kollegaer og ansat. At kunne lave godt følgeskab til sin leder som selvledende medarbejder.
samarbejde på arbejdspladsen, samskabelse og samarbejde mellem kollegaer, god tone, selvledelse og samarbejde, aktivt følgeskab i selvledelse, lederen rolle i samarbejde. Samarbejde og professionalisering af det at være kollega og ansat er også temaet i denne youtube video. Du kan finde det 3 plakater om samarbejde her.

Nyhedsbrevet du kan få gratis inspiration igennem finder du her.

Ledelse af selvledende medarbejdere – de 5 elementer i rollen som selvledende medarbejder

Det er vigtigt du som leder tydeliggør for dine medarbejdere, at de rent faktisk har fem delroller, de forventes at håndtere, når de leder sig selv.

Gør du ikke det, vil dine medarbejdere i bedste mening bruge al deres tid på “drift” i delrolle et – fagprofessionel. Det er ærgerligt, hvis du også ønsker de skal huske at bruge tid på det at være gode kollegaer laver følgeskab af dig, huske videndeling og udvikling og huske at fastholde gode vaner, så de ikke går ned med stress.

De fem delroller er:

Fagprofessionel
ansat og kollega – (organisationsmedlem)
leder af egen hverdag
Innovatør
Egen personaleleder i hverdagen

Du kan se mere om din rolle som Leder af selvledende medarbejdere 5 delroller og i systemisk anerkendende ledelse

100 ledere i Syddjurs Kommune blev kloge på ledelse af selvledelse …

I november  var jeg inviteret til at lave et formiddagsoplæg for 100 ledere i Syddjurs Kommune.Der var fantastisk stor tale og diskussions lyst blandt deltagerne fra alle de forskellige dele af kommunen og alle ledelseslag.

Her er hvad Jørgen Jørgensen, der er  personale- og HR-chef i Syddjurs Kommune:

Sanina Kürstein har på lederseminar i Syddjurs Kommune i november 2012 på en pædagogisk og humoristisk måde gjort 100 ledere klogere på selvledelse. Ligesom innovation er der fokus på selvledelse – og det kan være lige så svært at bevare fokus.

Vi har nu fået fokus og værktøjer. Der er således ikke længere en undskyldning for ikke at give endnu mere plads til medarbejderens selvstændige opgaveløsning  – og heraf mere plads til ledelse i en travl dagligdag.

Jørgen Jørgensen

Personale- og HR-chef

Syddjurs Kommune

Skal I også have løftet overlæggeren?

I august afholdt jeg en workshop for Finansforbundet Kredsbestyrelse Sydbank, som skulle til at arbejde fuldtid som kredsbetyrelsesmedlemmer. Her er hvad Harry Max Friedrichsen kredsformand SydbankSydbank Kreds synes om forløbet:

“Jeg læste en artikel i FTF’s nyhedsbrev og så et kursus om selvledelse som jeg tænkte” det er lige noget for os.” Efter at have forelagt det for min kredsbestyrelse så tog jeg henvendelse til Sanina Kürstein. Mine forventninger er indfriet, ingen tvivl om det. Vi kom godt rundt om de udfordringer  der er i selvledelse og vi fik nogle redskaber til at arbejde videre med. Problemstillinger, udfordringer og dilemmaer med at få tiden til at række til, altså udfordringerne i det grænseløse arbejde, kom vi også godt rundt om og fik afdækket og det var godt. Jeg oplever vi fik lavet en god forventningsafstemning mellem os som ledelse i formandskabet og det selvledende kredsbestyrelsesmedlemmer. Da jeg fik lavet min vision for selvledelse for kredsbestyrelsen i Sydbank Kreds i Kredsbestyrelse Sydbank fik brugte jeg den til at løfte overliggeren. Jeg forventer at hvert enkelt kredsbestyrelsesmedlem udviser engagement og entusiasme, agerer professionelt, tager initiativer og er dagsordenssættende og kan at de arbejde selvstændigt inden for den ramme vi har aftalt for selvledelse. Det var også nogle gode øvelser vi fik til at passe på sig selv og hinanden. Og fint at vi fik introduktion til medarbejderens og ledelsens proces i forhold til selvledelse. Jeg var er særligt glad for materialerne vi fik som var er meget brugbare og lette at omsætte til praksis i vores hverdag som kredsbestyrelse. Jeg vil gerne anbefale dette kursus til andre fuldtids kredsbestyrelser.
I mit samarbejde med Sanina, har jeg særligt sat pris på den gode og konstruktive dialog vi havde i forbindelse med tilrettelæggelsen af kurset, hvor Sanina på baggrund af vores drøftelser gennemførte et målrettet kursusforløb, der var som “skræddersyet” til os.
Det andre ledere kan forvente sig i samarbejdet med Sanina Kürstein er en behagelig, lydhør og kompetent kursustilrettelægger og underviser.”

Harry Max Friedrichsen kredsformand SydbankSydbank Kreds

  Vær en succesfuld leder
3 ting - succesfulde ledere gør

Få den gratis guide:
3 ting succesfulde ledere gør, som du let kan gøre!

Fire ud af Seks stjerner i Jyllandsposten

Den nye bog har fået sit helt eget site - her kan du se mere om bogen og finde ekstra materialer

Bogesitet : Ledelse af selvledelse

Bogen Selvledelse og fællesskaber
Selvledelse