Den lange version om Sanina Kürstein


Jeg har en passioneret lyst til at hjælpe dig, som leder, til at få den virkelighed, du længes efter i din virksomhed.


Her følger et interview med Sanina Kürstein, foretaget af Sanina selv:
Hvorfor er du særligt kvalificeret til at hjælpe mig, som leder, med ledelsen af mine medarbejdere?
Fordi rådgivning om ledelse af selvledende medarbejdere kræver en særlig kombination af faglige kompetencer, som jeg mener, at jeg besidder. Det er indsigt i samskabelse, trivsel og fysiologi (ja, det er også relevant). Det er særligt 4 grundpiller, jeg baserer min ekspertrådgivning på:
En bred faglig baggrund med masser af praksiserfaring fra vidensarbejdspladsers dagligdag med selvledelse
 • Fysiologi, hjerneforskning og psykologi
 • Forskning om vidensarbejdspladsers arbejdsmiljø
 • Systemisk organisationsforståelse
 • Forretningsperpektiv

Du kan læse min baggrundshistorie længere nede på denne side – hvis du har tid.

For særligt at hjælpe dig, som leder, på en let måde, har jeg  i 2010 fået udgivet antologien ”Selvledelse og fællesskaber – nye perspektiver på det moderne arbejdsliv” på Dansk Psykologisk Forlag.

I min hverdag er jeg i de sidste fire år udelukkende kommet på præcis din type arbejdsplads. Jeg kender konkurrentens udfordringer og løsninger. Jeg ved, hvad der rører sig internationalt i forhold til disse udfordringer. Og jeg har haft fortrolige samtaler med dusinvis af ledere fra vidensvirksomheder som f.eks.:
 • Forskningsinstitutioner
 • Faglige organisationer
 • Uddannelsesinstitutioner
 • Ministerier
 • Styrelser
 • Ledelsesgrupper på offentlige arbejdspladser
 • Rådgivende ingeniørvirksomheder
 • Biblioteker.
Hvordan blev du så passioneret optaget af selvledelse?
Siden jeg startede Sensio i 2006 har min dagligdag været fyldt med vidensvirksomheders særlige vilkår og dermed også selvledelse. Jeg kender til virkeligheden om selvledelse fra flere hundrede virksomheder med selvledelse. I min egenskab af fagspecialist har jeg naturligvis haft en del overvejelser og diskussioner med andre omkring selvledelse. Det, jeg gentagende gange oplever, er, at jeg kommer med en helt anden praksis og ”håndværksmæssig” tilgang til selvledelse og ledelse af selvledede medarbejdere, måske på baggrund af mine 11 år som virksomhedsrådgiver inden for arbejdsmiljø og trivsel. Samtidig er jeg uddannet både i de fysiologiske perspektiver og i de psykologiske, arbejdsmiljømæssige, organisatoriske og ledelsesmæssige perspektiver. Det betyder simpelthen, at der er nogle forhold, som jeg ser og forstår meget mere pragmatisk, end andre eksperter i selvledelse gør.
Som eksempel kan nævnes, at vi mister tidsfornemmelsen, når vi arbejder koncentreret på vores pc. Det er hverken identitetsmæssigt eller ”flow-mæssigt” nødvendigt for os, men hjernen slår “oplevelse af tid” fra (altså rent fysiologisk) i fordybelsen. Dette faktum er selvfølgelig vigtig at kende til, når man skal planlægge sit eget arbejde, så man som leder eller medarbejder ikke tror, at man bare er dårlig til at planlægge. Så skal vi selvfølgelig finde smarte måder at forholde os til, at hjernen mister tidsfornemmelsen i kreativ skabelse og fordybelse, i stedet for at bruge en masse energi og tid på at bebrejde os selv, have identitetsmæssige diskussioner med os selv eller organisatoriske diskussioner om, at man kommer til at sidde for længe med opgaven.
Har du tid, er her den lange baggrundshistorie for min ekspertise i selvledelse i praksis og min passion omkring selvledelse:
Hvordan opstod passionen for selvledelse?
I de første mange år efter jeg blev færdiguddannet psykomotoriker DAP, var jeg hovedsageligt iværksætter og projektmager. Både som projektmager og iværksætter er man i høj grad sin egen chef – og jeg fik trådt mine barnesko som selvledet menneske, drevet af passion og ild i de projekter, jeg drev i disse år. Friheden var dejlig – og når man først har smagt den …
Ansættelser som selvledet konsulent har også præget min indsigt i forskellige måder at organisere selvledelse på. Jeg har selv været ansat som selvledet medarbejder først i et meget lille tværfagligt konsulenthus på Sjælland, senere i et stort københavnsk konsulenthus. I det lille konsulenthus havde vi store frihedsgrader, stort ansvar og stor arbejdsbyrde. Der var stor ansvarlighed blandt medarbejderne, men meget lille fælles udvikling af organisationen. Da jeg så senere blev ansat i et større konsulenthus i København, havde jeg store forventninger til, hvordan det ville være at være ansat i et stort, velorganiseret, førende konsulenthus: Jeg havde forventet systematisk oplæring i de relevante selvledelsesemner, jeg havde forventet fællesskab omkring at møde de kendte udfordringer og kilder til tidsspilde i selvledelse – men der var ingenting!  (Andet end den sædvanlige gennemlæsning af personalehåndbogen – hvilket ikke er oplæring).  Jeg var dybt forundret …
Til min store overraskelse, så jeg det samme i de allerfleste virksomheder, jeg mødte i mit arbejde som arbejdsmiljøkonsulent – ingen systematik i at møde de kendte udfordringer eller fælles tackling af de kendte tidsrøvere og tidsspildende elementer – heller ikke i vidensvirksomheder. Jeg rådgav på det tidspunkt om de grundlæggende strukturer for det gode arbejdsmiljø, også den mere formelle grundlæggende og måske kedelige del, som APV og sikkerhedsorganisation – men det gav en meget stor indsigt i bevidstheden om organiseringens betydning for selvledelse. Udover det havde jeg mange individuelle samtaler – egentlig med udgangspunkt i kroppen – men ofte kom indholdet af samtalerne også til at handle om psykisk arbejdsmiljø, samarbejde, relationer med kollegaer, organisering, travlhed, stress og så videre. Jeg synes egentlig ikke, det var så underligt, da jeg, med en baggrund som psykomotoriker, ser krop og psyke som et uadskilleligt hele. Netop i selvledelse bliver feltet mellem mig, min personlighed, mine fysiske reaktioner på arbejdet, mine arbejdsopgaver og organisationen, jeg skal fungere i, utroligt uadskillelige – så mit faglige udgangspunkt mellem det fysisk og det psykiske er et perfekt match for at rådgive om selvledelse. Men underligt var det for mig at opleve, at det var en så generel problematik.
Jeg tog allerede dengang beslutningen om at starte Sensio. Jeg havde en passioneret lyst til at hjælpe ledere til reelt at udnytte selvledelsesmuligheden til at realisere deres drømmearbejdsliv og drømmearbejdsplads, så de og deres medarbejdere kunne få det arbejdsliv, de i virkeligheden drømte om.
Jeg syntes, det så rimeligt let ud at realisere. Jeg syntes simpelthen, at der blev spildt så mange muligheder for bedre samskabelse i forhold til kerneydelsen, den gode forretningsforståelse i hverdagen, de forretningsmæssige mål og for at få et bedre arbejdsliv for alle organisationsmedlemmer. Stress og tidsmangel er ikke en selvfølge, men resultatet af måden vi organiserer og forstår selvledelse på i dag.
Jeg ser selvledelse som et utroligt centralt begreb i det moderne arbejdsliv – selvledelse både som vilkår, som organisationsform og som ledelsesbegreb.
Dette fixpunkt har jeg arbejdet videre med i Sensio, og sidste år har jeg været så utroligt privilegeret at kunne udgive en unik og anderledes værktøjsbog med bidrag fra førende fageksperter på dette felt – om selvledelse.
Perspektiver har altid optaget mig. Det, at forskellige perspektiver kan give så utroligt forskellige forståelser af ”den samme” situation eller problematik, finder jeg helt forunderlig – stadigvæk. Jeg fyldes af begejstring. Selve perspektiveringen er et af lederens grundværktøjer, og at give sig selv lov til at nyde en perspektivering er øjeblikkets gave.
Perspektiv: Fra latin percipere, se igennem. Perspektiv er ensbetydende med at se tingene på afstand, så helheder og sammenhænge kan opfattes.
I mit arbejde med vidensvirksomheder omkring selvledelse er det ofte min rolle at give nye perspektiver netop på selvledelsen, der bidrager til ledelsesmæssig fornyelse og handlemuligheder, der kan resultere i bedre trivsel og forøge erhvervslivets globale konkurrenceevne.
Og for at vende tilbage til dig og din situation!

Du er altid velkommen til at skrive til mig på mail med spørgsmål om selvledelse i praksis på sk@sensio.dk – så vil jeg besvare dem – uden at din identitet kommer frem eller din virksomhed bliver nævnt – på bloggen: Selvledelse i Praksis.
Du er selvfølgelig også velkommen til at kommentere og spørge direkte på bloggen.
Jeg er også altid parat til at svare på spørgsmål om selvledelse på 61 70 41 70 eller 57 67 41 07. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

 


 Viden, Værktøjer og Tilbud
Ledelse af selvledelse - Få Vi-følelse og konstruktivt medspil

Gratis guide:
7 årsager til, at dine
medarbejdere endnu
ikke leverer det,
du ønsker dig!


Egen selvledelse
- frihed i hverdagen

Kend de 4 største fejl

Fire ud af Seks stjerner i Jyllandsposten

Den nye bog har fået sit helt eget site - her kan du se mere om bogen og finde ekstra materialer

Bogesitet : Ledelse af selvledelse

Bogen Selvledelse og fællesskaber
Selvledelse